Criptomonedele, aduse în sfera de aplicare a legislației privind prevenirea spălării banilor

Schimbările introduse se regăsesc în Ordonanța de urgență nr. 111/2020 (care a apărut în Monitorul Oficial nr. 620, din 15 iulie, și se aplică de la aceeași dată) și care aduce anumite schimbări legislației relevante în domeniu, printre care și Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

 

 

Schimbările reprezintă, de fapt, transpunerea unei directive europene (e vorba de a cincea directivă referitoare la prevenirea spălării banilor și a finanțării faptelor de terorism), a cărui termen de transpunere era deja depășit (acesta fiind 10 ianuarie 2020).

Principala modificare se referă la extinderea prevederilor legii și către activitățile care implică tranzacții cu criptomonede, mai ales din cauza anonimatului pe care îl presupun astfel de activități.

Așadar, au apărut obligații în temeiul legislației pentru prevenirea spălării banilor și pentru cei care furnizează servicii de schimb ce implică monede virtuale, cum e Bitcoin. De asemenea, aceste obligații îi vizează și pe furnizorii de portofele digitale.

Definiția criptomonedelor este dată de OUG nr. 111/2020, care se referă la „monede virtuale”: „reprezentări digitale ale valorilor care nu sunt emise sau garantate de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instiuită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic”.

Nemo consentur ignorare legem. Nemo ius ignorare consentur Nimanui nu-i este permis sa nu cunoasca legea. Nimanui nu-i este permis sa nu cunoasca dreptul.