Printre autoritățile ce vor avea acces la Registru se numără Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, organele fiscale locale sau organele de urmărire penală, care vor putea accesa informațiile din Registru doar în măsura în care acest lucru este necesar pentru aplicarea legislației din domeniul prevenirii splălării banilor și prevenirii finanțării terorismului.
Schimbările introduse se regăsesc în Ordonanța de urgență nr. 111/2020 (care a apărut în Monitorul Oficial nr. 620, din 15 iulie, și se aplică de la aceeași dată) și care aduce anumite schimbări legislației relevante în domeniu, printre care și Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Ce înseamnă suspiciune sau motive rezonabile de suspiciune? Considerăm că suspiciunea și motivele rezonabile de suspiciune presupun existența unor probe – elemente de fapt – care relevă date sau împrejurări ce justifică presupunerea că există un pericol iminent sau concret de spălare de bani sau finanțare a terorismului.
Statele membre ale Uniunii Europene, în general, prin intermediul instituțiilor specializate nu recunosc moneda virtuală –produs al Tehnologiei „Blockchain” – drept instrument, respectiv mijloc legal de plată. Utilizarea cripto-monedei de către persoanele fizice și juridice (societăți) a cripto-monedei cainstrument de plată nu a fost interzisă explicit în Uniunea Europeană.
În ansamblu, Legea nr. 210/2019 oferă o reglementare detaliată activității de emitere de monedă electronică și aduce legislația în acord cu prevederile Directivei (UE) 2015/2366 referitoare la reglementarea, autorizarea și supravegherea prudențială a instituțiilor emitente de monedă electronică.
Având în vedere că, în esență, vorbim de o obligație de transpunere a unei directive europene (e vorba de a cincea directivă referitoare la prevenirea spălării banilor și a finanțării faptelor de terorism) și, mai ales, că termenul de transpunere a fost depășit (acesta fiind 10 ianuarie 2020), este doar o chestiune de timp până ce modificările propuse prin proiectul aflat în lucru la Ministerul Finanțelor vor deveni efective.
Câştigurile obţinute din tranzacţionarea de bitcoin, ethereum sau alte criptomonede vin cu obligaţia anuală de a plăti impozit şi contribuţii, acolo unde este cazul, legislaţia fiscală în vigoare aplicându-se pentru persoanele fizice rezidente în România.
Contractele financiare pentru diferențe (CFD), inclusiv pariurile pe diferențe financiare, având ca activ suport criptomonedele, sunt din ce în ce mai oferite consumatorilor. Aceste produse sunt produse extrem de riscante, speculative. Prezenta avertizare are rolul de a informa consumatorii cu privire la riscurile de a cumpăra CFD-uri pe criptomonede.
Autorizarea și/sau înregistrarea furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale se va face de către Ministerul Finanțelor Publice, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar, iar funcționarea lor fără autorizare sau înregistrare va fi interzisă.
Monedele virtuale sunt o formă contemporană de bani privați. Datorită proprietăților lor tehnologice, tranzacția lor globală rețelele sunt relativ sigure, transparente și rapide. Acest lucru le dă perspective bune de dezvoltare ulterioară. Cu toate acestea, ele rămân este puțin probabil să conteste poziția dominantă a suveranului valute și bănci centrale, în special cele în sfera valutelor majore.
Universitatea din York, cu sediul în Canada, va începe două noi programe de educație blockchain în septembrie 2020 pentru a raspunde cererii crescânde pentru profesioniști în domeniu.Universitatea va oferi cursul de dezvoltare blockchain part-time complet online. Cu toate acestea, cursul de certificare post-universitar va începe online, iar apoi, în funcție de liniile directoare de sănătate publică, va continua pe campus.
Banca Centrală a Rusiei va lansa platforma de ipotecă digitală bazată pe Blockchain
Banca Centrală a Rusiei dezvoltă o platformă de ipotecă digitală, alimentată de un blockchain dezvoltat intern, numit Masterchain, a raportat agenția locală de știri Ria pe 28 mai.Potrivit Olgăi Skorobogatova, primul guvernator adjunct la banca centrală, Masterchain a început recent să sprijine creditele ipotecare digitale, ceea ce constituie o bază pentru viitoarea platformă.

Nemo consentur ignorare legem. Nemo ius ignorare consentur
Nimanui nu-i este permis sa nu cunoasca legea. Nimanui nu-i este permis sa nu cunoasca dreptul.