Din 2022: Firmele sunt  obligate să aibă un parc auto proporțional cu volumul activității și altele

Prin Regulamentul UE nr. 1055/2020 organele legislative ale Uniunii Europene (UE) au adoptat, recent, o serie de modificări importante în privința legislației europene a transporturilor cu un impact important asupra transportatorilor de marfă și de persoane, în ceea ce privește activitatea acestora si care modifică, printre altele:

  • Regulamentul UE nr. 1071/2009 (cel care stabilește regulile generale în domeniul transportului – atât de persoane cât și de marfă – pentru transportatorii din Uniune) și
  • Regulamentul UE nr. 1072/2009 (care se aplică pentru transporturile intra-UE și prevede, printre altele, obligația deținerii unei licențe comunitare pentru efectuarea transportului).

Salariații hărțuiți moral la locul de muncă pot fi despăgubiți de angajator, în urma deciziei unei instanțe judecătorești, se arată într-o lege aplicabilă de azi. Mai mult, aceștia mai pot primi și bani pentru consiliere psihologică.

Este vorba despre Legea 167/2020, care a apărut vineri în Monitorul Oficial și care a modificat Ordonanța Guvernului 137/2000 (regulile privind prevenirea și sancționarea discriminărilor) și Legea 202/2002 (regulile privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați). Noua lege se aplică de astăzi. În esenţă, angajatorii pot fi obligaţi de-acum, de o instanţă judecătorească, să acorde daune compensatorii şi morale salariaţilor care au fost hărţuiți moral la locul de muncă.

Luni, 29 iunie 2020, instituția Avocatului Poporului, după primirea mai multor petiții referitoare la activitatea Avocatului Copilului, a prezentat o situație sintetică a activității departamentului de la înființare și până în prezent.

În perioada aprilie 2018 – 15 iunie 2020, de la înființarea Avocatului Copilului, au fost înregistrate 1259 petiții894 de sesizări din oficiu (54 cazuri moarte nenaturală, 228 cazuri abuz, 612 cazuri cu alt obiect).

Incepand cu data de 12 Iulie urmeaza sa intre in vigoare Regulamentul UE nr. 1.150/2019 in în toate statele membre ale UE nemaifiind nevoie de emiterea de alte reguli de aplicare de catre autoritatile romane.

Regulamentul UE nr. 1.150/2019 privind promovarea echității și a transparenței pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online reglementeaza anumite avantaje, în special din perspectiva transparenței condițiilor pe care administratorii platformelor le impun, fiin vorba practice de piețele de comerț electronic online, cum sunt eMAG, Okazii și chiar Facebook.

De curand a fost adoptat un proiect de lege ce vizeaza impozitarea pensiilor speciale, acestea fiind toate pensile ce nu fac parte din sistemul public de astfel de venituri.

Ce înseamnă, de fapt, taxarea suplimentară a pensiilor, ce fel de pensii vizează, cine scapă de taxare și cât timp se aplică?

Proiectul de lege așteaptă promulgarea președintelui pentru a se aplica si stabilește taxarea graduală a pensiilor, adică cu cât sunt mai mari, cu atât se impozitează mai mult.

Luni, 29 iunie 2020, instituția Avocatului Poporului, după primirea mai multor petiții referitoare la activitatea Avocatului Copilului, a prezentat o situație sintetică a activității departamentului de la înființare și până în prezent.

În perioada aprilie 2018 – 15 iunie 2020, de la înființarea Avocatului Copilului, au fost înregistrate 1259 petiții894 de sesizări din oficiu (54 cazuri moarte nenaturală, 228 cazuri abuz, 612 cazuri cu alt obiect).

Legea nr. 193/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a apărut în Monitorul Oficial

Modificări semnificative au fost aduse Legii nr. 50/1991 prin acest nou act normativ și  au rolul de a simplifica și eficientiza procesul de eliberare a avizelor necesare în vederea emiterii, în final, a autorizației de construcție. Iată principalele schimbări ce vor fi aduse după ce legea intră în vigoare

 În vederea obținerii de informații relevante pentru domeniul lor de activitate companiile pot participa în asociații de întreprinderi, lucruri ce sunt complet firești și permise. Însă în cadrul acestor asociații companiile trebuie sa fie extrem de atente la cantitatea tipul si calitatea informațiilor pe care intenționează să le divulge în legătură cu activitatea pentru că fără să-și dea seama există riscul să încalce normele privind concurența pe piață, fapt ce ar putea conduce la o sancționare venită din partea Consiliului Concurenței sau, uneori, chiar și de Comisia Europeană.

Firmele al caror obiect de activitate “deranjeaza olfactiv”, conform noii legi vor avea obligatii suplimentare una dintre ele fiind obligativitatea de a avea sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort.

Pentru nerespectarea acestor obligații sunt propuse amenzi care ajung până la 100.000 de lei, inclusiv sancțiunea închiderii activității. Iar autoritățile locale vor putea să interzică în zonele rezidențiale activitățile care pot deranja prin mirosurile degajate.